Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2016

0 13 κήποι-έργα τέχνης σε ολόκληρο τον κόσμο που προκαλούν δέοςcasdau1
 Butchart Gardens, Καναδάς

Στην πραγματικότητα είναι μια σειρά ξεχωριστών κήπων με πρώτο τον βυθισμένο κήπο στα απομεινάρια λατομείου ασβεστόλιθου με δημιουργό τη Jennie Butchart, ο σύζυγος της οποίας είχε τσιμεντοβιομηχανία στην περιοχή.
Αργότερα προστέθηκαν ιαπωνικός, ιταλικός και μεσογειακός κήπος και κήπος με τριανταφυλλιές, χάρη στα μικροκλίματα που δημιουργεί το προστατευμένο περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται.
casdau2

Villa d'Este, Τίβολι, Ιταλία
Αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco από το 2001, ως ένα από τα πρώτα και πιο ξεχωριστά δείγματα «giardini delle meraviglie». Με πολλές αναφορές στην Αναγέννηση, ο κήπος διαθέτει εντυπωσιακά σιντριβάνια που αποτελούν πόλο έλξης για τους επισκέπτες.
casdau3
Πάρκο και κήποι Peterhof, Ρωσία

 Συχνά αποκαλείται «Βερσαλίες της Ρωσίας» καθώς αποτελείται από πολλά παλάτια, κήπους και πάρκα. Το πρώτο κομμάτι του δημιουργήθηκε την εποχή του Πέτρου του Α’ κι αργότερα τη σκυτάλη πήρε η κόρη του.
casdau4
Dubai Miracle Garden, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

 Από τους μεγαλύτερους κήπους στον κόσμο με περίπου 100 εκατομμύρια είδη φυτών και λουλουδιών να κοσμούν 7,2 στρέμματα. Το καλοκαίρι ο κήπος κλείνει επειδή η θερμοκρασία είναι ιδιαίτερα υψηλή στα Εμιράτα.
casdau5
Τροπικός Βοτανικός Κήπος Nong Nooch, Ταϊλάνδη

 Ξεκίνησε ως οπωρώνας κει το 1980 μεταμορφώθηκε σε Βοτανικό Κήπο. Διαθέτει πολλούς μικρούς κήπους που εμπνέονται από διαφορετικά μέρη του κόσμου. Από τους πιο ξεχωριστούς είναι ο Γαλλικός Κήπος, που θυμίζει Βερσαλίες, αλλά και κήποι με μπονζάι, φυτά της Καραϊβικής και ορχιδέες.


casdau6
 Εθνικοί βοτανικοί Κήποι Kirstenbosch, Νότια Αφρική

Βρίσκονται λίγο έξω από το Κέιπ Τάουν και όταν δημιουργήθηκε το 1913, έπρεπε να γίνει πολλή δουλειά καθώς η γη είχε εγκαταλειφθεί για σχεδόν δέκα χρόνια. Έκτοτε μεταμορφώθηκε σε βοτανικό κήπο προσβάσιμο και σε άτομα με αναπηρία.
casdau7
 Κήποι Keukenhof, Ολλανδία

Είναι κήποι γεμάτοι τουλίπες που λειτουργούν μόνο την άνοιξη. Τότε μπορεί κανείς να δει επτά εκατομμύρια λουλούδια ανθισμένα με περίπου 800 διαφορετικές ποικιλίες.
Κάθε χρόνο ο κήπος ανασχεδιάζεται κι έτσι κάθε επίσκεψη είναι και μια διαφορετική εμπειρία.
casdau8
 Βερσαλίες, Παρίσι

Αποτελούν πηγή έμπνευσης για πολλούς άλλους κήπους σε όλο τον κόσμο. Οι κήποι των Βερσαλλιών δημιουργήθηκαν κατ’ εντολή του Λουδοβίκου του 14ου το 1661 και χρειάστηκαν σαράντα χρόνια για να ολοκληρωθούν.
casdau9
Saihō-ji, Ιαπωνία

 Δημιουργήθηκε σαν ναός μεταξύ 720 και 794 π. Χ. ενώ πριν  αποτελούσε κατοικία του πρίγκιπα Shotoku. Σήμερα εξακολουθεί να λειτουργεί σαν ναός αλλά πόλο έλξης αποτελεί και ο κήπος.
casdau10
 Desert Botanical Garden, Αριζόνα

Είναι ένας από τους μεγαλύτερους κήπους με φυτά της ερήμου σε όλο τον κόσμο, διαθέτει περίπου 50.000 φυτά που καλύπτουν μια τεράστια έκταση, πού αλλού, στην έρημο.
casdau11
 Gardens by the Bay, Σιγκαπούρη

Στόχος ήταν η δημιουργία μιας «πόλης μέσα σε κήπο» κι έτσι ο συγκεκριμένος θυμίζει θεματικό πάρκο διαμορφωμένο με προσανατολισμό την αειφορία και τη βιωσιμότητα. Έτσι, για παράδειγμα, οι δύο κύριες λίμνες του αποτελούν σύστημα φυσικού καθαρισμού του νερού που χρησιμοποιείται σε άλλα σημεία του κήπου ενώ αποτελούν αξιοθέατα και οι ίδιες.
casdau12
Summer Palace, Πεκίνο, Κίνα

 Στέγασε κατά καιρούς αυτοκράτορες και πρωταγωνιστικές φιγούρες του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας. Εκτός από τους λόφους και τις λίμνες, συχνά οι επισκέπτες περιηγούνται στο χώρο και για να δουν την παραδοσιακή αρχιτεκτονική με την οποία έχει διαμορφωθεί ο κήπος.
casdau13
Jardim Botânico, Ρίο ντε Τζανέιρο, Βραζιλία

Η Βραζιλία είναι μία από τις χώρες με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα στον κόσμο οπότε είναι πιθανό να δει κανείς πολλά ασυνήθιστα φυτά στον Βοτανικό Κήπο. Ωστόσο υπάρχουν και πολλά κοινά φυτά καθώς ο κήπος χρησιμοποιείται τόσο για προστασία της φύσης όσο και για επιστημονική έρευνα. Σήμερα διαθέτει 1500 είδη φυτών διαμορφωμένων με τρόπο που να ευνοεί τόσο την ευχαρίστηση των επισκεπτών όσο και την έρευνα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Follow by Email

Translate