Παρασκευή, 6 Ιουλίου 2018

0 14 εντυπωσιακές αλήθειες για τις ερήμους που κανείς δεν σας είπε ως τώρα

Στο άκουσμα της λέξης έρημος, όλοι φανταζόμαστε άπειρα στρέμματα καλυμμένα με άμμο, προφανή έλλειψη νερού, θερμοκρασίες που αγγίζουν τους 50 βαθμούς Κελσίου και απουσία ανθρώπινης και όχι μόνο ύπαρξης.
Εμείς τουλάχιστον έτσι πιστεύαμε μέχρι που συνειδητοποιήσαμε ότι η κάθε έρημος έχει πολλά περισσότερα μυστικά να μας αποκαλύψει τελικά.

#1 Το ένα τρίτο από το σύνολο της ξηράς της Γης είναι εν μέρει ή ολοκληρωτικά έρημος.


#2 Η πιο γνωστή έρημος είναι η έρημος Σαχάρα, που βρίσκεται στη βόρεια Αφρική ενώ το όνομά της είναι αραβικής προέλευσης και σημαίνει ουσιαστικά «έρημος».

#3 Η μεγαλύτερη έρημος του πλανήτη δεν είναι η έρημος Σαχάρα αλλά η Ανταρκτική, η οποία σφύζει από ζωή καθώς ζουν εκεί μερικά από τα ωραιότερα και πιο σπάνια πουλιά και ζώα του οικοσυστήματος, όπως είναι οι πιγκουίνοι.

#4 Όπως και η Ανταρκτική, έτσι και οι υπόλοιπες έρημοι δεν αποτελούν ξερές και άγονες εκτάσεις δίχως ζωή καθώς εκεί ευδοκιμούν και ζουν ποικιλίες φυτών και ζώων όπως κάκτοι, φοίνικες, καμήλες και λάμα.


#5 Μόνο το 20% των ερήμων καλύπτεται από άμμο. Υπάρχουν και έρημοι που αποτελούνται από πάγο, ξηρά στερεά πετρώματα ή μαυρισμένα απανθρακωμένα ηφαιστειακά πετρώματα.

Πετρώδης έρημος σε παγετώδη περιοχή της Ισλανδίας.

 #6 Στην έρημο Γκόμπι, σε μια αποστολή του Αμερικανικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας το 1923 ανακαλύφθηκαν τα πρώτα αυγά δεινοσαύρων.
#7 Στην Αλάσκα, θα δείτε και ερήμους με άμμο και μάλιστα με τους μεγαλύτερους αμμολόφους του πλανήτη καθώς ξεπερνούν τα 45 μέτρα σε ύψος.
 #8 Υπάρχουν έρημοι στις οποίες επικρατεί τόση ζέστη, που κάθε φορά που βρέχει το νερό εξατμίζεται πριν προλάβει να φτάσει στο έδαφος. Βέβαια, κάθε κανόνας έχει και την εξαίρεση του μιας και το 1979 χιόνισε στη Σαχάρα (το 2016 χιόνισε για δεύτερη φορά). Ναι, αυτό ακριβώς που διαβάσατε! Χιόνι στην πιο ζεστή έρημο του κόσμου προκαλώντας αντιδράσεις, έκπληξη και φυσικά τη μεγαλύτερη κλιματική αλλαγή στην ανθρώπινη ιστορία!        
              Χιόνι στην Αλάσκα για πρώτη φορά!
#9 Όσο τρελό κι αν ακούγεται υπάρχει μαραθώνιος που διοργανώνεται κάθε χρόνο στη Σαχάρα. Χιλιάδες άτομα συμμετέχουν, δοκιμάζουν τα όρια τους και καλούνται να ολοκληρώσουν μια διαδρομή 156 μιλίων συνήθως σε 6 μέρες. Αυτό κι αν είναι πρόκληση!
#10 Αν ποτέ βρεθείτε σε μια έρημο δίχως τροφή και νερό αναζητώντας μια όαση ή απλώς μια σανίδα σωτηρίας, μάθετε πως υπάρχουν κάκτοι πλούσιοι σε νερό και θρεπτικά στοιχεία που μπορείτε να φάτε. Με προσοχή πάντα όμως!
#11 Λόγω της διάβρωσης του εδάφους, πολύ συχνό φαινόμενο είναι οι αμμοθύελλες που μπορούν να φτάσουν σε δεκάδες χιλιόμετρα ύψος ενώ λόγω της μεγάλης τους ταχύτητας που κινούνται ανά ώρα θυμίζουν ένα τσουνάμι από άμμο.
#12 Σε όαση του Άμπου Ντάμπι, για πρώτη φορά καμήλα μετέφερε κάμερα 360 μοιρών, για να καταγράψει το τοπίο γύρω της, έπειτα από πρωτοβουλία της Google.
#13 Η άμμος της Σαχάρας, που μεταφέρεται μέσω του αέρα στον Αμαζόνιο καθημερινά είναι ζωτικής σημασίας καθώς κάνει πιο γόνιμο το έδαφος του δάσους. Απίστευτο κι όμως αληθινό.
#14 Τέλος, υπάρχουν ζώα στην έρημο που κοιμούνται τη μέρα και κυνηγούν τη νύχτα ενώ το πιο παράδοξο είναι ότι διαθέτουν τρίχωμα για να προστατευτούν από το κρύο μιας και το βράδυ οι θερμοκρασίες πέφτουν κάτω από το μηδέν και τη μέρα ξεπερνούν τους 50 βαθμούς Κελσίου.
Το πιο χαρακτηριστικό είδος αλεπούς στη Σαχάρα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Follow by Email